MIÉRT ÉRDEMES KÁLYHÁT, KANDALLÓT ÉPÍTENI?

A cserépkályhák alkalmazásával otthonunkba a meleg biznosága költözik. A fatüzelés előnyeként számos jó tulajdonság hozható fel. Hőtároló képessége meghaladja a melegvizes és a légfűtéses rendszereket, de kitűnően alkalmazható kiegészítő fűtésre is. A cserépkályha hőérzete is más. Kellemes meglepetés, hogy a gáz száraz melege mellett a fatüzelés párás meleget bitosít, ami a kályha folyamatos légzésével és a fa ndevességtartalmával áll összefüggésben.
.
A kandalló előnye nagyobb részt az esztétikai alkalmazhatóságában rejlik.  Fűtési hatékonyságot akkor érhetünk el vele, ha központi fűtésként alkalmazzuk, vagy energetikailag hatékony tűzteret és építési módot választunk. Környezetünkben a kandallók jó része nem alkalmazható kizárólagos fűtésként. Itt szeretnénk hozzátenni, hogy a fent felsorolt előnyök nem minden esetben pénztárcánk függvénye, hanem gondos tervezéssel és kivitelezéssel elérhetőek számunkra.
.
A kemence mint kenyerünk sütésére alkalmas tűzhely vonult be a köztudatba. Atyáink és örökös társaik, kik sütötték, valóban erre használták., mivel fűtésre mai hőigényünk és lakás méreteink mellet nem lenne alkalmazható. Vastag fala és nagy agyagtartalma miatt kifelé inkább szigetel a kemence, befelé viszont nagyon egyedi klímát biztosít a sütés számára, amit régi ételeink is alátámaszthatnak.
.
Fűtésre őseink inkább a korongozott csempés szemes kályhát alkalmazták, ami a mai modern anyagokkal ötvözve most is minden igényt kielégíthetnek.Tűzhelyeink viszont  a ház központjai voltak, hatásfokuk még a mai értelemben véve is modernnek számított, hisz amellet, hogy elkészült a család étele, meleget is biztosított.